V E S T I
09.11.2013. - Najava za V Festival vina u Lazarevcu

Već tradicionalno, druge subote novembra, u vremenu od 12 do 20 sati, u Lazarevcu se održava Festival srpskih vina. Kao i prethodne četiri godine na poziv i u organizaciji GO Lazarevac, Udruženja vinogradara i vinara Zeoke i našeg udruženja, nadamo se da će ovaj, na neki način već jubilarni, peti festival obeležiti još veća poseta i bolji prateći program. Ove godine priprema se iznenađenje za posetioce u vidu muzičkog programa koji će ispratiti festival. Na festivalu će kao i svake godine učestvovati oko četrdeset vinarija iz cele Srbijе. Sa najvećim zadovoljstvom vas očekujemo da se družimo, smejemo i degustiramo dobra vina.


10.11.2012 - IV festival vina u Lazarevcu

U subotu 10. novembra u Lazarevcu, u prepunoj sali sportskog centra, je ordžan četvrti po redu Festival srpskih vina sa sloganom “Vreme je za vino – pijmo domaće”. Na ovoj već tradicionalnoj vinskoj manifestaciji je učestvovalo 49 vinarija iz Srbije što je do sada najveći broj srpskih vinara na jednom mestu, ikada. Ovom prilikom je javnosti predstavljeno i  liturgijsko vino koje je sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva vladike eparhije šumadijske gospodina Jovana počela da proizvodi Crkvena opština Lazarevac.
Festival je otvorio Predsednik skupštine Beograda Aleksandar Antić a festivalu je prisustvovao i ambasador Japana Njegova ekselencija Tošio Cunozaki koji se toplo zahvalio na pozivu na srpskom jeziku.
Tokom manifestacije vinski vitezovi Srbije su u svoje redove primili i rok zvezdu Boru Đorđevića.
Svakako posle ovakvog uspeha manifestacije, organizatori, GO Lazarevac i Udruženje vinara Srbije treba da rade na njenom daljem razvoju, što su i obećali.

Reportaže sa festivala TV stanica RTS1 :: GEM RTV :: Studio B


Najava za IV festival vina u Lazarevcu 10.11.2012.

Već tradicionalno, druge subote novembra, u vremenu od 12 do 20 sati, u Lazarevcu se održava Festival srpskih vina.
Kao i prethodne tri godine  na poziv i u organizaciji GO Lazarevac i Udruženja vinogradara i vinara Srbije.
Na festival će doći preko četerdeset vinarija iz cele Srbije.

Posle prošlogodišnjeg konkursa za najlepšu neobjavljenu pesmu o vinu, inicijator održavanja Festivala Udruženje vinogradara i vinara „Zeočki vinogradi“ je u saradnji sa IP „Prosveta“ – Beograd izdalo knjigu, zbirku srpskih pesama o vinu „VINOPEV“. Priređivač ove izuzetne knjige je Radomir Andrić a ilustrator, slikar, profesor Milan Stašević.
Ne razdvajajući već davno spojeno, umetnost i vino, i ove godine je raspisan konkurs za najlepšu pesmu a proglašenje tri najbolje će biti na samom festivalu.


12.11.2011 - III festival vina u Lazarevcu

U subotu 12. novembra po treći put je u Lazarevcu održan festival srpskih vina pod sloganom "Vreme je za vino pijmo domaće".Na festivalu je učestvovalo 39 vinarija iz Srbije.
Ovogodišnji festival je protekao u spoju vina i pesništva. Naime, inicijatori ovog festivala, Udruženje vinogradara i vinara "Zeočki vinogradi iz Zeoka, raspisali su konkurs za najbolju neobjavljenu pesmu o vinu. Žiri Udruženja književnika Srbije je izabrao tri najbolje pesme za koje su autori kao nagradu dobili po balon vina.
Osim nagrađenih autora na festivalu su glumac Zoran Belošević i glumica Ivana Nedeljković govorili stihove Branka Miljkovića "Duša vina" i "Zatajna žiška" od Radomira Andrića.

Pogledajte galeriju fotografija sa ove manifestacije, kao i nagrađene i odabrane pesme.
TV GEM je snimila prilog o ovom festivalu i možete ga pogledati klikom na ovaj link.


Najava za III festival vina u Lazarevcu 12.11.2011

U organizaciji Udruženja vinogradara i vinara "Zeočki vinogradi" i Udruženja vinogradara i vinara Srbije a uz finansijsku podršku GO Lazarevac i PD "Kolubara" iz Lazarevca 12. novembra, u vremenu od 12 do 20 sati, će se po treći put u Lazarevcu održati festival srpskih vina.
Interesovanje vinara za ovu manifestaciju je veliko i do sada je izvesno učešće preko 40 vinarija od Subotice do Velike Hoče.
Prateći program je u znaku vinskog pesništva. Naime, organizator je raspisao konkurs za najbolju neobjavljenu pesmu o vinu a proglašenje tri najbolje će biti na samom festivalu. Aktivno učešće u ovogodišnjoj manifestaciji uzelo je i Udruženje književnika Srbije koje će Gradskoj biblioteci u Lazarevcu ovom prilikom pokloniti 100 knjiga. Manifestaciji će prisustvovati svi vinski viteški redovi iz Srbije.


24-27. II 2011 - „Zeočki vinogradi“ na drugom BeoWine Fair-u

Udruženje vinogradara, vinara i ljubitelja vina „Zeočki vinogradi“, uspešno se, po prvi put do sada, predstavilo vinoljupcima na sajmu turizma u Beogradu.
Udruženje je predstavljala vinarija „Čvorović“, iz Zeoka, naravno. U neposrednom kontaktu sa stručnjacima, somelijerima, vinarima i ljubiteljima vina potvrdilo se, ono što se i znalo, doduše, da je Zeoke veoma dobro podneblje za gajenje vinskih sorti. Izložena vina iz serije CARPE DIEM koja su predstavljena na sajmu: CABERNET SAUVIGNON barrique 2008, MUSCAT PETIT GRAINS 2010, MERLOT 2010 i SAUVIGNON BLANC 2010 su bila veoma zapažena. Opšta ocena je da uz još malo truda u vinogradu i podrumu zeočki vinari mogu da imaju vrhunska vina. Osim vinara na sajmu se predstavio voćno lozni rasadnik iz Lazarevca koji će za neku godinu proslaviti svoj stoti rođendan. Učešće na manifestaciji je podržala GO Lazarevac.

Pogledajte galeriju slika sa ovog dogadjaja klikom na ovaj link ili na sliku


6. XI 2010 - Drugi festival srpskih vina u Lazarevcu

Festival srpskih vina sa sloganom “Vreme je za vino – pijmo domaće“  održan je u Lazarevcu šestog novembra.
Što se tiče atmosfere, na festivalu ništa novo! Kao i prošle godine od samog početka manifestacije počelo je „zbližavanje“ posetilaca sa izlagačima da bi pred zatvaranje gotovo svi prisutni  zapevali i zaigrali!   Po tome se ovaj događaj razlikuje od svih ostalih u Srbiji. Ima dušu, nije čisto ekonomsko propagandna manifestacija. Ovo je ujedno i odgovor svim organizatorima,  sajmova, festivala i ostalih vinskih događaja, koji su nas zvali ili dolazili da nas pitaju kako to mi organizujemo kada svi vinari hvale festival u Lazarevcu.
A ima dosta novina u odnosu na prošli.
Nekoliko novih izlagača (Kraljeva zadužbina, Antić, Quet, Ivanović, Bačina, Jelić, Vinik) su upotpunili sliku od lane.
U hali je bio i štand lazarevačkih ugostitelja koji su na pripremnim sastancima prihvatili ideju da sprska vina budu favorizovana u njihovim objektima.
Svi vinski viteški redovi su došli da podrže događaj!
Ministarstvo poljoprivrede ja uzelo učešće tako što je festival otvorio g. Miloš Milovanović, pomoćnik ministra.
I, naravno, bilo je novih dobrih vina!
Raste značaj ove manifestacije kao što raste kvalitet naših vina.

Pogledajte galeriju slika sa ovog dogadjaja klikom na ovaj link


7. XI 2009 - Prvi festival srpskih vina u Lazarevcu

Dana 7.novembra 2009.godine u Lazarevcu se održava Prvi vinski festival srpskih proizvođača, članova Udruženja vinogradara i vinara Srbije - VIVIS.
Festival se održava u sportskoj hali SC Kolubara u vremenu od 12-20h. Ulaz je besplatan. Manifestacija je organizovana uz pomoć SO Lazarevac i našeg udruženja "Zeočki vinogradi". Učestvovaće oko 40 vinara, članova VIVISa. U okviru programa biće organizovano predavanje o opštoj vinskoj kulturi koje će držati prof. Slobodan Jović i uvod u osnove slaganja vina i hrane koje ce držati Đurđa Katić, najbolji somelije Srbije. Program će upotpuniti i umetnički nastupi KUD Lazarevca i etno grupe "Teodulija".

20.VIII 2009 - Postavljena internet prezentacija našeg Udruženja